YOUR STORY - Juwelen met zwarte parels

zwarte parels

Als we aan parels denken, denken we vaak aan mooie witte of crèmekleurige parels. In werkelijkheid komen parels voor in verschillende kleuren en vormen. In tegenstelling tot zijn witte en crèmekleurige broers en zussen, draagt ​​een zwarte parel een mysterieuze energie met zich mee. Daarom zijn deze zeldzame, zwarte edelstenen hard op weg een populair en gewild stuk op de juwelenmarkt te worden.

De oorsprong van zwarte parels (juwelen)

Natuurlijke zwarte parels worden alleen gevonden in Frans-Polynesië rond het eiland Tahiti. Daarom is de officiële naam voor deze parel de Tahitiaanse zwarte parel.

Parels bestaan ​​uit laagjes paarlemoer, dat ook aan de binnenkant van de schelp van weekdieren zit. De zwarte oester, genaamd Pinctada Marfaritifera, is het schelpdier dat de zwarte parel maakt. Ze ontstaan ​​doordat het weekdier geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door zeeslakken die de oester aantasten en de schelp en huid beschadigen. De huid zal zich dan verdelen en een parelzak vormen. De zwarte parel krijgt zijn zwarte kleur door het organische pigment dat alleen in deze soort aanwezig is. Deze veredeling duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar maar tegenwoordig zullen ze ze regelmatig kopiëren in het lab. De Frans-Polynesische bevolking dook naar het paarlemoer in de schelp en gebruikte de parels als geld.

Zwarte versus witte parels

Zwarte parels (juwelen) zijn veel zeldzamer dan witte parels (juwelen). Dit komt doordat maar één soort schelpdier deze zwarte parels kan maken. Vergeleken met de drie soorten die witte parel vormen. Sinds de vorige eeuw hebben wetenschappers een bepaald mechanisme ontdekt waarmee ze schelpdieren kunnen stimuleren, waardoor parelvorming sneller gaat. Mensen konden de witte parels ook transformeren in zwarte parels met verf, chemicaliën of laserbehandelingen.

Wil je onze collectie met parels zien? Bekijk het hier.